Igår blev det som sagt ett par muffins igen. Jag fick lust att göra pepparkaksmuffins. Mjuk pepparkaka är ju så gott. Så det blev pepparkaksmuffins med lingonsylt. Och dom blev saftiga och goda förutom att dom kunde varit inne i ugnen några minuter till. Då vet jag det till nästa gång.
Här kommer en bild innan dom sattes in i ugnen:
Och så här såg dom ut efter 15 minuter:
Dom ser goda ut faktiskt även om dom sjönk lite i mitten på grund av att dom gräddades en aning för kort. Dom fick en gyllenbrun lite rödaktig färg. Här kommer receptet:
Ugnstemp: 200 ºC
3 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk malda nejlikor
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat
100 g smör eller maragarin
1 dl mjölk
1 dl grädde
0,5 dl ljus sirap
2-3 msk lingonsylt
---> 1. Sätt på ugnen. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
2. Smält smöret eller margarinet och rör ner det i den torra blandningen. Vispa inte.
3. Rör ner grädde, mjölk, sirap och sist lingonsylt. Blanda väl men vispa inte.
4. Skeda upp smeten i 12 muffinsformar eller en smord muffinsplåt.
5. Grädda mitt i ugnen i 200 ºC i 15-20 minuter. Känn med provsticka så att dom är klara.
OMDÖME: Saftiga, mjuka och god pepparkakssmak. Jag bakade mina i 15 minuter men det var lite för lite. Dom vart aningen underbakta i mitten och vissa sjönk ihop lite och fick ett litet hål. Jag skulle rekommendera 20 minuters gräddning. På en skala 1-10 får dom en 9:a för dom var riktigt goda och bra. Hade blivit en 10:a om dom inte fått ett hål i mitten. Dvs. grädda lite längre.
Extrabild:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar